ΒΡΕΣ ΥΛΙΚΑ - ΣΥΝΤΑΓΗ:

ΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΖΥΜΗ ΠΙΤΣΑΣ ΣΟΥΦΛΕ ΤΥΡΙΩΝ ΒΑΝΙΛΙΕΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ ΓΙΑ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ (ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ) ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΥΠΟΥ ΤΣΟΥΡΕΚΙ (επαγγελματική) ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

Λιώνοντας σωστά τη σοκολάτα (www.chocosplash.gr)


Αν έχετε πιάσει τον εαυτό σας να κάνει γλυκά σοκολάτας τηρώντας κατά γράμμα την επαγγελματική συνταγή και να αποτυχαίνει, τότε ίσως να φταίει το γεγονός ότι δεν λιώσατε σωστά τη σοκολάτα.

Αρκετά γλυκά με επικάλυψη σοκολάτας αποτυχαίνουν επειδή η σοκολάτα είναι καμμένη ή δεν είναι ομοιόμορφη ή επειδή δεν παγώνει ή επειδή είναι θαμπή ή έχει μέσα κομματάκια...

Οι περισσότεροι λένε: "τι πιο εύκολο από το να λιώσεις σοκολάτα; Το καλοκαίρι λιώνει μόνη της".

Το πρόβλημα είναι ότι δεν μιλάμε για τη σοκολάτα γάλακτος που τρώνε τα παιδιά και γίνεται υγρή σαν νερό στους 32 βαθμούς κελσίου.

Λιώνοντας η σοκολάτα, διασπώνται τα μόρια λίπους που υπάρχουν σε αυτή και συνήθως κάθονται στα τοιχώματα του μπωλ. Εμείς χρησιμοποιώντας τη σοκολάτα από το κέντρο παίρνουμε μία ελλιπή σοκολάτα που καταστρέφει το τελικό αποτέλεσμα. Το καλό ανακάτεμα βοηθάει κάπως, αλλά όχι πολύ.

Σήμερα θα μάθουμε το κόλπο που κάνει τη σοκολάτα ομοιόμορφη, γυαλιστερή και στέρεη!

Η σοκολάτα που χρησιμοποιούμε για τα γλυκά (και όχι μόνο) δεν είναι καν η κλασική κουβερτούρα που χρησιμοποιούσε η γιαγιά μας, αν και στην ανεμοβροχιά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κι αυτήν.

Η σοκολάτα μας πρέπει να έχει όσο το δυνατόν περισσότερο κακάο. Αυτό το βλέπεις στα ψιλά γράμματα της συσκευασίας. Ψάξτε για σοκολάτες με πάνω από 60% (70 με 80 είναι το ιδανικό).

Αν αγοράσετε τη σοκολάτα σε κομμάτια (που συνήθως θυμίζουν κέρματα) έχει καλώς. Αν όχι, βάλτε την στο ψυγείο ή στην κατάψυξη και μετά με ένα μαχαίρι ή ένα γερό ξεφλουδιστήρι πατάτας, κόψτε την σε φλούδες. Μην σας νοιάζει το σχήμα. Αρκεί να είναι μικρά κομμάτια για να λιώσει πιο εύκολα.

Κανόνας πρώτος: η σοκολάτα λιώνει σε μπεν μαρί. Δηλαδή παίρνουμε ένα μεταλικό μπωλ και το βάζουμε σε κατσαρόλα με ζεστό νερό
Κανόνας δεύτερος: ανακατεύουμε πάντα με ξύλινη κουτάλα
Κανόνας τρίτος: δεν επιτρέπουμε να πέσει ΟΥΤΕ ΜΙΣΗ ΣΤΑΓΟΝΑ νερό μέσα στη σοκολάτα, γι αυτό πρέπει να προσέχουμε και τους ατμούς από το μπεν μαρί - όχι πολύ βράσιμο.

Πώς το κάνουμε:
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι, δεν αφήνουμε να πέσει ούτε μισή σταγόνα νερό, αν πέσει ρίχνουμε λίγο ηλιέλαιο μέσα, αλλά επιρεάζει τη γεύση.
Χρησιμοποιούμε ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ ΦΑΓΗΤΟΥ. Είναι ένα θερμόμετρο που έχει ένα μακρύ καρφί στη μία του άκρη. Το καρφί μπαίνει μέσα στη σοκολάτα και στην άλλη άκρη έχει το θερμόμετρο. μπορεί να έχετε θερμόμετρο πυερύθρων. Κι αυτό κάνει αν είναι ακριβές.
Χωρίς θερμόμετρο δεν γίνεται.
Λιώνουμε τη σοκολάτα μέχρι να φτάσει στους 47 βαθμούς Κελσίου. Αμέσως βγάζουμε το μπωλ από το μπεν μαρί και ρίχνουμε μέσα άλιωτα κομμάτια σοκολάτας σε ποσότητα ίση με το ένα τρίτο (1/3) της σοκολάτας που λιώσαμε. Δηλαδή αν ξεκινήσαμε με 300 γραμμάρια σοκολάτα, ρίχνουμε μέσα άλλα 100.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι η σοκολάτα να φτάσει στους 27 βαθμούς.
Μετά την ξαναβάζουμε στο μπεν μαρί κι ανακατεύουμε μέχρι να φτάσει στους 32 βαθμούς.

Η σοκολάτα σας είναι έτοιμη και επαγγελματική! Τώρα κανένα γλυκό δεν θα σας αποτύχει (τουλάχιστον εξ αιτίας της σοκολάτας).

Ευχαριστούμε το www.chocosplash.gr για την ευγενική παραχώρηση αυτού του άρθρου