Τι θα χρειαστούμε:
ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
3 αυγά
30 γρ. φρέσκο γάλα
1 κούπα λευξή ζάχαρη
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. baking powder
1/4 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. κακάο χωρίς ζάχαρη
1 λουβί βανίλιας
ΓΕΜΙΣΗ
500 ml κρέμα γάλακτος
400 γρ. πραλίνα φουντουκιού (μερέντα, νουτέλα)
ΣΙΡΟΠΙ
200 γρ. νερό
150 γρ. λευκή ζάχαρη
Μισό λεμόνι
Πως το κάνουμε:
Με το ξεκίνημα βάζουμε την κρέμα γάλακτος στην κατάψυξη.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 200 γραμμάρια νερό, 150 γραμμάρια λευκή ζάχαρη και μισό λεμόνι (έτσι όπως είναι). Ανακατεύουμε και βράζουμε για 3 λεπτά. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
Σε μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking, το αλάτι, τη βανίλια και το κακάο.
Χτυπάμε στο μίξερ στη γρήγορη ταχύτητα τα αυγά με την ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν.
Προσθέτουμε το γάλα. Αλλάζουμε στη χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε το μίγμα αλευριού μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Αδειάζουμε σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20 με 25 λεπτά.
Μόλις ψηθεί το τουμπάρουμε σε πιατέλα και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
ΓΕΜΙΣΗ
Χτυπάμε στο μίξερ την παγωμένη πλέοον κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Με το που θα πάρει τη μορφή της σαντιγίς σταματάμε, αλλιώς θα νερουλιάσει.
Τη βάζουμε στο ψυγείο για ένα τέταρτο να σφίξει καλά και μετά στο μίξερ, στη χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε την πραλίνα φουντουκιού κουταλιά - κουταλιά. Η σαντιγί θα αλλάξει χρώμα σχεδόν αμέσως.
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
Κόβουμε το παντεσπάνι με ένα μακρύ μαχαίρι ψωμιού οριζόντια σε 2 δίσκους.
Βάζουμε το έναν δίσκο σε πιατέλα και τον περιχύνουμε (ή τον αλοίφουμε με ένα πινέλο) με το μισό από το σιρόπι που φτιάξαμε.
Αδειάζουμε πάνω στο δίσκο το 1/3 από το μίγμα της γέμισης και το απλώνουμε να πάει παντού ομοιόμορφα.
Βάζουμε από πάνω το δεύτερο παντεσπάνι, το σιροπιάζουμε κι αυτό με το υπόλοιπο μισό σιρόπι και το καλύπτουμε (το παντεσπάνι) με το υπόλοιπο μίγμα φροντίζοντας να καλύψουμε καλά και τα πλάγια!
Για το στολισμό μπορείτε να χρησιμοποίησετε τα γνωστά πουράκια πραλίνας ή ακόμα και m&m's. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τρούφα σοκολάτας ή τριμμένο φουντούκι ή μπισκότο.
Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει!
Την αρχική συνταγή μας την έστειλε η Νάνσυ Γ. από Αθήνα. Στην κουζίνα (καθώς δοκιμάζουμε αργά ή γρήγορα όλες τις συνταγές) χρειάστηκε να τροποποιήσουμε τη συνταγή σε αυτή που διαβάζετε.