Τι θα χρειαστούμε:
300γρ. ταχίνι
3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1½ φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
100γρ. μαύρη σταφίδα
240γρ. νερό
1 φλιτζάνι καρυδόψιχα
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
Ξύσμα φλούδας ενός πορτοκαλιού
Ξύσμα φλούδας ενός λεμονιού
Σουσάμι για γαρνίρισμα
Μια πρέζα αλάτι
Πως το φτιάχνουμε:
Τοποθετούμε τις σταφίδες σε ένα ποτήρι νερό. Βάζουμε το νερό, το ταχίνι και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε έως ότου να λιώσουν (όσο παίρνει).
Μετά προσθέτουμε το αλεύρι, τη σόδα, την κανέλα, το γαρίφαλο, το κονιάκ, μια πρέζα αλάτι, το ξύσμα του πορτοκαλιού και το ξύσμα του λεμονιού. Ζυμώνουμε το μίγμα για 15 με 20 λεπτά.
Αν το ζυμάρι κολλάει στα χέρια τότε προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
Αντίθετα, αν το ζυμάρι είναι πολύ ξερό και τρίβεται υπερβολικά προσθέτουμε ελάχιστο νερό.
Σουρώνουμε τις σταφίδες, χτυπάμε ελαφριά την καρυδόψιχα (να δαγκώνεται) και τα προσθέτουμε στο ζυμάρι.
Ζυμώνουμε για άλλα 5 λεπτά και μετά βάζουμε το μίγμα σε βουτυρομένο ταψί.
Το απλώνουμε σε πάχος λαγάνας (1 με δύο δάκτυλα πάχος το πολύ) και πασπαλίζουμε από πάνω με το σουσάμι.
Ψήνουμε την ταχινόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο για 25 με 30 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Αν δούμε ότι αρπάζει από πάνω καλύπτουμε με ένα αλουμινόχαρτο.
Όπως κάνουμε και στα κέηκ, μπορούμεν να ελέγξουμε αν είναι έτοιμη μπήγοντας μία οδοντογλυφίδα.
Αν βγει στεγνή τότε η ταχινόπιτα είναι έτοιμη.