Τι θα χρειαστούμε:
300γρ. κατεψυγμένο αρακά
½ ξερό κρεμμύδι
Λίγο ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουτάλι της σούπας τοματοπελτέ (συμπυκνωμένο)
Αλάτι
Πιπέρι μαύρο (ή και πράσινο)
Ελάχιστο άνηθο (αν ξέρεις να τον ξεχωρίσεις και δεν ντρέπεσαι να τον ζητήσεις)
Πως το κάνουμε:
Για μεγάλα διαστήματα της ζωής μου έχω ζήσει μόνος μου και, ως άνθρωπος που δεν αντέχω να τρώω ετοιματζίδικα, αναγκάστηκα να φτιάxνω φαγητά μόνος μου.
Τα παιδιά τού tsoukali.gr μου ζήτησαν να γράψω τις εμπειρίες μου αυτές και είπα να ξεκινήσω από κάτι λαδερό.
Η συνταγή είναι για μία γερή μερίδα (ή 2 εστιατορίου).
Αφήνουμε τον αρακά να ξεπαγώσει.
Σε μια μικρή κατσαρόλα (20εκ. διάμετρο) ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο (¼ του ποτηριού και λιγότερο) και τη βάζουμε στη φωτιά.
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα ρίχνουμε στο καυτό λάδι.
Μόλις αρχίσουν να παίρνουν λίγο χρώμα πετάμε μέσα και τον αρακά.
Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα - σπάτουλα ή με το απλό κουτάλι, αν δεν έχουμε ξύλινο.
Μόλις αρχίσει και ο αρακάς να ψιλοαλλάζει χρώμα σε ορισμένα σημεία ρίχνουμε στο κατσαρολάκι ένα ποτήρι ζεστό νερό (ζεστό για να αρχίσει να βράζει γρήγορα).
Παίρνουμε ένα κουτάλι της σούπας τοματοπελτέ και τον ανακατεύουμε μέσα στον αρακά μέχρι να λιώσει.
Ρίχνουμε αλάτι (λίγο στην αρχή και από εκεί και πέρα δοκιμάζουμε λίγο το ζουμί και αναλόγως ρίχνουμε κι άλλο), ελάχιστο μαύρο πιπέρι και λίγο λάδι (¼ του ποτηριού).
Αν έχουμε άνηθο τον κόβουμε κομματάκια και τον ρίχνουμε. Αν όχι, δεν πειράζει.
Αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά αλλά το ελέγχουμε ανά 5 λεπτά επειδή ανάλογα με το "μάτι" τής κουζίνας μπορεί το νερό να εξατμιστεί πιο γρήγορα.
Στα 15 λεπτά ελέγχουμε αν ο αρακάς "τρώγεται".
Αν είναι σκληρός συνεχίζουμε το βράσιμο και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμη. Σε λίγα λεπτά θα είναι έτοιμο.
Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να κάνουμε οποιοδήποτε λαχανικό "λαδερό κοκκινιστό" (πατάτες γιαχνί, φασολάκια κ.ά.) και να έχει αξιοπρεπέστατη γεύση.
A! Και μια συμβουλή! Μπορείτε, αλλά δεν το συνιστώ, να ρίξετε μέσα και μια μεγάλη πατάτα κομμένη στα 4. Δεν το συνιστώ επειδή η πατάτα συνήθως "κλέβει" τη γεύση τού αρακά.
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΕΚΤΥΠΩΣΕ ΤΗΝ!
ΤΙ ΘΑ ΜΑΘΩ ΣΗΜΕΡΑ;
ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ; BROWSERS
Και τι θέλουμε; Περισσότερη ταχύτητα. Και πότε τη θέλουμε; Τώρα!
ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΤΡΕΝΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
...κι εμείς εδώ ακόμη με τους αραμπάδες
Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟΣ
ΑΝ ΔΕΝ ΜΕ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΔΕΣ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
ΠΡΟΣΟΧΗ! ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ. ΒΑΛΤΕ ΤΟ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΣΑΣ.
ΠΩΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ Η LINDA HAMILTON ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗ;
Τι έγινε εκείνο το ωραίο μανάρι σήμερα;
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΕΚΤΟ ΑΙ ΒΑΣΙΛΗ
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟ
ΟΤΑΝ Η ΤΕΧΝΗ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ...ΑΟΡΑΤΑ
Εκτός από το ΑΖΑΧ και το πινέλο της πανέμορφης αυτής καλλιτέχνιδος μπορεί να κάνει ένα αυτοκίνητο ...αόρατο.
ΚΑΡΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ
Είσαι η μοναδική μου αγάπη
ΘΑ ΘΥΣΙΑΣΤΩ ΓΙΑ ΣΕΝΑ, ΘΑ ΚΟΨΩ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΜΟΥ!
ΑΦΟΥ ΞΑΝΑΒΓΑΙΝΟΥΝ! - ΑΠΙΣΤΕ!
ΤΙ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΣΗΜΕΡΑ;
ΟΥΡΑΝΟΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ
Ποιητική συλλογή
ΟΙ ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ
Παλιό, αλλά πολύ καλό βιβλίο για τις μαύρες τρύπες
ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΙ ΤΡΟΦΩΝ ΓΙΑ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΥΣ
Ή πως να μετατρέψεις με το ζόρι ένα σαρκοφάγο ζώο (τον άνθρωπο) σε κάτι που δεν είναι (χορτοφάγο)
ΔΗΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ: μια ντουζίνα και τρία διηγήματα
Λέξεις που δαγκώνουν Μας αρέσει να καθόμαστε τις νύχτες να ταιριάζουμε τα γράμματα στη σειρά, σε αμέτρητες ακολουθίες...
ΟΛΑ ΣΟΥ ΤΑ ΜΑΘΑ, ΜΑ ΞΕΧΑΣΑ ΜΙΑ ΛΕΞΗ
Βραβειο αναγνωστών 2008 (ΕΚΕΒΙ - ΕΡΤ)
ΠΟΥΣΙ
Έπεσε το πούσι αποβραδίς- το καραβοφάναρο χαμένο -κι έφτασες χωρίς να σε προσμένω μες στην τιμονιέρα να με δεις...
Η ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ ΤΗΣ ΥΑΙΝΑΣ
ποιηση
Η ΔΙΑΙΤΑ ΤΗΣ ΥΑΙΝΑΣ
Τι θα ήταν η ζωή μας χωρίς φαγητό;
ΝΕΡΑΪΔΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αναρωτηθήκατε ποτέ τι φαγητά τρώνε οι νεράιδες; Όλες οι μυστικές συνταγές σε ένα βιβλίο.