Τι θα χρειαστούμε:
½ κιλό μύδια με το όστρακο (ή 150 - 200 γρ. ξεκελύφωτα)
150 γρ. ρύζι σπυρωτό
100 γρ. λευκό κρασί (όχι πολύ ξινό)
1 σκελίδα σκόρδο
1 μικρό - μεσαίο ξερό κρεμύδι (ή ½ μεγάλο)
1 φρέσκο κρεμμύδι
1 ντομάτα μέτρια (προαιρετικά)
Ελαιόλαδο (2 κ.σ.)
Βιτάμ (2 κ.σ.)
Αλάτι
Πιπέρι
Πως το κάνουμε:
Πλένουμε καλά τα μύδια, αν είναι με το όστρακο, και αφαιρούμε όποια ακαθαρσία έχουν πάνω τους.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε 2 κουταλιές λάδι και 1 κουταλιά της σούπας βιτάμ και το βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Καθαρίζουμε 1 σκελίδα σκόρδο και την κόβουμε στα 4.
Τη ρίχνουμε στο τηγάνι και μαζί και τα μύδια.
Ανακατεύουμε διαρκώς με ξύλινη κουτάλα για 3 λεπτά περίπου.
Αφαιρούμε το σκόρδο και όσα μύδια δεν έχει ανοίξει το κέλυφός τους, αλλιώς θα πάθουμε δηλητηρίαση.
Αν έχουμε επιλέξει μύδια χωρίς κέλυφος, αντί για τρία λεπτά σωτάρουμε ίσα που να αλλάξουν λίγο χρώμα και αφαιρούμε το σκόρδο.
Ρίχνουμε 100 γραμμάρια λευκό κρασί, τρίβουμε λίγο πιπέρι από πάνω και βγάζουμε το τηγάνι απο τη φωτιά.
Βάζουμε στο βραστήρα να βράσουν 450 γραμμάρια νερό.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1 κουταλιά βιτάμ σε μέτρια φωτιά.
Μόλις λιώσει το βιτάμ κι αρχίζει να βγάζει "φυσαλίδες" ρίχνουμε 150 γραμμάρια ωμό ρύζι σπυρωτό.
Ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα για 20 δευτερόλεπτα και ρίχνουμε μέσα το περιεχόμενο του τηγανιού (μύδια και όσα υγρά υπάρχουν ακόμα, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 450 γραμμάρια βραστό νερό. Ανακατεύουμε καλά.
Στο σημείο αυτό αν θέλουμε περνάμε από το μούλτι μία μέτρια ντομάτα και τη ρίχνουμε κι αυτή, απλά μειώνουμε το νερό στα 400 γραμμάρια και ρίχνουμε ελάχιστο αλάτι ακόμη.
Το μίγμα πρέπει να βράζει ήδη. Γυρίζουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο προς χαμηλό.
Ανακατεύουμε που και που για να μην κολλήσει τίποτα.
Βράζουμε μέχρι το ρύζι να πιεί όλο το νερό οπότε το βγάζουμε από τη φωτιά.
Αν το ρύζι δεν είναι και η πρώτη ποιότητα, σερβίρεται αμέσως. Αν είναι καλής ποιότητας σπυρωτό, μπορείτε να το προετοιμάσετε και από πριν. ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ
Θέλετε να το κάνετε πιο εξωτικό; ρίξτε στο τηγάνι "κουκουνάρι" (όχι από το πεύκο, ξηρό καρπό κουκουνάρι) και ακολουθήστε την κανονική συνταγή.
Θέλετε να το κάνετε πιο χορταστικό; ρίξτε στο τηγάνι φέτες μανιταριών. Η πρωτεΐνη θα κάνει το φαγητό απίστευτα χορταστικό. Απλά μην ρίξετε τη ντομάτα μετά. Ή ρίξτε την. Όπως σας αρέσει!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΕΚΤΥΠΩΣΕ ΤΗΝ!
ΤΙ ΘΑ ΜΑΘΩ ΣΗΜΕΡΑ;
Ο ΑΝΤΡΑΣ ΠΟΥ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ...ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Εντύπωση, συγκίνηση και ...μιμητές προκάλεσε η στεκούμενη στάση του συγκεκριμένου αντρός
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΜΑΘΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Αγαπητή μητέρα, σε ευχαριστώ για όλα αυτά που μου χάρισες
ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΥΝ
Και καλά κάνουν αφού είμαστε τόσο ηλίθιοι δηλαδή!
ΕΠΕΣΕ ΦΕΤΟΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΜΟΝΟ ΤΟ 5% ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΤΟ ΛΥΣΕΙ. ΕΣΥ ΜΠΟΡΕΙΣ;
ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ ΑΥΤΟ; Ο Δήμαρχος Ζακύνθου (1940) θα πλάκωνε στο ξύλο τους Χρυσαυγήτες
Καθώς προτίμησε να πεθάνει παρά να παραδώσει έστω και έναν από τους πολίτες του
ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η (ΧΟΝΤΡΗ) ΡΟΖΑΝ
και τρίψτε τα μάτια σας!
ΑΝΤΩΝΗ! ΠΑΛΙ ΧΤΥΠΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;
Αχ, αυτοί οι γονείς!
ΚΑΛΟ ΚΡΟΝΙΑ ΕΛΑΝΤΑ!
ΑΛΟΝΤΑΠΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΣΤΟ ΓΚΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΡΙΟ ΑΝΤΙΡΙΟ
JE SUIS LASAGNE GREC
ΕΙΜΑΙ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟΣ
ΤΙ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΣΗΜΕΡΑ;
Η ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ - ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
ή πώς μπορείς να μετατρέψεις ένα παραμύθι σε μάθημα (αυτό τώρα είναι καλό;)
2001 ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ
Βιβλίο - Ταινία: σημειώσατε Χ
ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΒΑΡΟΝΟ
Με τα μάτια μισόκλειστα το τέρας σήκωσε τα άκρα του προς τον ουρανό μέσα σε ένα νεύμα ικεσίας...
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΟΙ
Ένάντια στην ηλιθιότητα ακόμα και οι Θεοί ...μάταια αγωνίζονται
ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΔΕΛΑΣΤΟΥ
Ιστορίες διδακτικές και ανάλαφρες σε πέντε μέρη
Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΕΚΣΤΑΣΗΣ
Το κλειδί για να απολαύσετε την καθημερινότητα σας
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΘΕΩΡΗΜΑ
χμ!
ΟΣΑ ΧΩΡΑΕΙ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ
Κανένα μυστικό δεν μένει για πάντοτε κρυμμένο. Σιωπηλά και υπομονετικά, περιμένει στο σκοτάδι. ...