|
|
Τι θα χρειαστούμε:
½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια μαγιά (ή 1 κύβο νωπή μαγιά)
1 κοφτή κ.σ. αλάτι
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ. σ. βούτυρο ή λάδι
1 ποτήρι (250ml) χλιαρό νερό
(Φτιάχνει μία κανονικού μεγέθους πίτσα)
Πως το φτιάχνουμε:
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ (το οποίο έχει τους ζυμωτήρες, δηλαδή τα δόντια που μοιάζουν με τιρμπουσόν) το χλιαρό νερό (250 γρ.), τη μαγιά, μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη και 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι.
Χτυπάμε λίγο και το αφήνουμε για 15 λεπτά σε ζεστό μέρος. Ζεστό, όχι καυτό.
Στα 15 αυτά λεπτά πρέπει να έχει φουσκώσει και αφρίσει. (Μην κάνετε κανένα "κόλπο" και αφαιρέσετε τη ζάχαρη. Είναι χημικό συστατικό για το σωστό φούσκωμα και τη σωστή ζύμη.)
Μετά ανοίγουμε το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα και προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας λάδι (ή μαργαρίνη), το υπόλοιπο αλεύρι, 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ και τέλος 1 κουταλιά της σούπας αλάτι. (Είναι σημαντικό το αλάτι να μπει στο τέλος. Το αλάτι έχει την ιδιότητα να σκοτώνει τους μικρο-οργανισμούς όπως της μαγιάς. Αν το βάλετε στην αρχή θα σκοτώσει τους μύκητες που φουσκώνουν τη ζύμη.)
Συνεχίζουμε με το μίξερ 5 λεπτά στο γρήγορο και 5 λεπτά στο αργό. Στην ουσία μέχρι να γίνει η ζύμη εύπλαστη και να μη κολλάει καθόλου στα χέρια. Αν κολλάει προσθέτουμε λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε στο αργό.
Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει σε ζεστό μέρος (25 βαθμοί Κελσίου τουλάχιστον, 35 το πολύ), σκεπασμένο με μια βαμβακερή πετσέτα.
Μέχρι να φουσκώσει ετοιμάζουμε τα υλικά για την πίτσα (σάλάμια, τυριά, τομάτες κ.λπ.)
Απλώνουμε στο ταψί μια λαδόκολλα και βάζουμε μέσα την μπάλα από το ζυμάρι.
Απλώνουμε το ζυμάρι μέσα στο ταψί πιέζοντάς το με τα δάκτυλά μας από το κέντρο προς τα έξω ή με ένα ρολό (κάτι σαν χειροκίνητο οδοστρωτήρα).
Βάζουμε τα υλικά πάνω στην ωμή ζύμη και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου σε προθερμασμένο φούρνο.
Θα πάρει περίπου 35 λεπτά στους 180ο Κελσίου για να γίνει η πίτσα.
Όσο πιο λεπτή και στεγνή η ζύμη τόσο πιο γρήγορα θα γίνει η πίτσα.
Αν βιάζεστε γκαζώστε το στους 200 βαθμούς και θα κερδίσετε 3 με 10 λεπτά. Αν η ζύμη κολλάει κάπως στα χέρια τότε θα κάνει 40 με 45 λεπτά για να ψηθεί.
Έχετε κόσμο στο σπίτι; Μπορείτε να φτιάξετε και σπιτικά χάμπουργκερ, το κλασικό αμερικάνικο χάμπουργκερ και κλαμπ σάντουιτς με κοτόπουλο
Προσθήκη: Πολλοί επισκέπτες μας ζητάνε τη ...συνέχεια της πίτσας. Όπως είπαμε δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς απλά προσθέτουμε τα υλικά από επάνω και την ψήνουμε όπως είναι (όλα μαζί) στους 180 βαθμούς.
Όμως έχει σημασία Η ΣΕΙΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΒΑΖΕΙΣ ΤΑ ΥΛΙΚΑ.
Όσον αφορά στο είδος των υλικών (τυριά - αλλαντικά κ.ά.) δεν πρόκειται να προτείνουμε κάτι καθώς είναι θέμα γούστου. Αυτή είναι, άλλωστε η ομορφιά της χειροποίητης πίτσας, όμως μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:
Πρώτη στρώση είναι η σάλτσα λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο και τυριά που αλείφονται (π.χ. τα τρίγωνα τυράκια). Φυσικά προτείνουμε φυσική ντομάτα αλλά μια μικρή επάλειψη με σάλτσα που έμεινε από κάποιο φαγητό πάνω στο ζυμάρι προσθέτει στο τελικό αποτέλεσμα. Δοκιμάστε το όσο και αν σας φαίνεται κουφό.
Μετά βάζουμε μια μικρή στρώση τυρί, μετά τα λαχανικά (πιπεριές, κρεμμύδια κ.λπ.) και τα μπαχαρικά (αλάτι οπωσδήποτε αν βάλατε φρέσκια τομάτα, ρίγανη, πιπέρι), μετά τα αλλαντικά, μετά το τυρί και τέλος τα υλικά διακόσμησης (λίγη πιπεριά, ροδέλες λουκάνικο, ό,τι θέλετε να φαίνεται από πάνω).
Η συνταγή δύο στρώσεις τυριά, μία πάνω και μία κάτω δίνει απίθανη υφή στη "γέμιση". Και φυσικά, μια και χρησιμοποιήσαμε τη λέξη "γέμιση" μπορείτε να κάνετε τη ζύμη πιο ψιλή (σε πάχος) να γεμίσετε τη μισή και μετά να την διπλώσετε στη μέση. Ιδού μία πίτσα καλτσόνε!
|